Co je dobrý vědět při cestě do Thajska...

I když se cestovky všemožně snaží vsugerovat vám pocit, že cesta do Thajska může být náročná, opak je pravdou. Výlet sem zvládne i devadesátiletý stařík s elementární znalostí angličtiny i zatoulaná čivava. Snad proto, abyste neopakovali stejný chyby a nerozbili si ústa nejen na skútru, níže nám dovolte pár drobných rad.

1. Tak jako všude, dejte pozor na taxi přímo z letiště. My si ho brali dvakrát a jednou jsme se spálili. Cesta do centra by měla vyjít něco kolem 500B, je lepší pevně se domluvit na ceně předem a nepřistupovat na zapnutí taxametru, protože se to většinou pekelně prodraží. Na letišti existuje přehledný systém: každý si vezme lístek a jde do řady žlutozelených auťáku a najde si tu, která je označena stejnou číslicí. Ne, všichni jsou ale pocitví. 

2. Po většinu roku je v hlavním městě vedro jako v exotickém skleníku. Pokud nechcete mít mokré koláče v podpaždí víc, než je standart, zvolte motorizovaný způsob pohybu. Lepší než taxíkem je jezdit tzv. tuk tukem. Jsou sice na každém rohu, nám se ale osvědčilo vybrat toho, který je označen thajskou státní vlajkou. Ty se hledají trošku hůře, odvoz ale vyjde jen na 20B. Že nejde o náhodu nám potvrdil i místní policajt.

3. Pokud se chce někdo podívat na ostrovy v Thajském zálivu, je lepší nekupovat si letenku z Bangkoku přímo na místo. Mnohem levněji vyjde koupit si let na letiště SURAT TANI, odtud se pak dopravit autobusem do přístavu a lodí na vybrané místo. Zní to šíleně složitě, ale je to snadné. Bus se dá zařídit přímo na letišti, to samé platí i o lodi. 

4. Zájezdy, výlety u místních cestovek nejsou předražené jako v Evropě. Na každém rohu je jich plno, takže si musí konkurovat dobrými cenami. Všechno je ale organizováno hodně ve spěchu...

5. V Bangkoku jsou kupodivu lepší ceny než na ostrovech, hodně obchodníků je ochotných smlouvat. To mimo pevninu je to s cenami trošku horší.

6. Leckoho v letních měsících děsí v Thajsku počasí. Období dešťů ale neznamená, že prší v jednom kuse a je na mikinu. Za celou dobu nám sprchlo jen dvakrát, celé to trvalo několik minut. Pravda občas bylo zataženo, ale to se zase dalo využít k pohodlnější návštěvě památek. Teplotní šok vám nehrozí - i kraťasy si chce člověk horkem servat.