Naše první rugby

Že něco takového vůbec existuje, jsem kdysi zaznamenala snad poprvé v televizi. Že něco takového může být populární, jsem si uvědomila snad až díky mé kamarádce Šárce. Ačkoli na sociální síť dává fotky jen zřídkakdy, tentokrát to docela rozjela. Před mým zmateným obličejem totiž vyskočila její fotka v sexy šatičkách s nápisem All Blacks a komentářem: do toho mý chlapci. To Lukáš byl úplně jiná třída. Nejenže to znal, ale dokonce za svých mladých let chodit s tátou i na zápasy.

Rugby

Pro Evropana jeden z mnoha sportů, po Kiwáka svátost. Museli bychom být padlí na hlavu, kdybychom místní klasiku nenavštívili, ještě když mělo za pár dní začínat mistrovství světa ve Francii. Navíc, když si někde hrají s balónem namakaní borci v upnutých dresech, nemusí mě nikdo dvakrát přemlouvat. A tak jsme vyrazili na místní rugbyové hřiště Poverty Bay. Ten den foukal docela ledový severák, na parkovišti se ale už před zahájením zápasu srocovala kolona aut. Z vanů pak nevyskákali šlachotiví sportovci ve značkových sportovních soupravách, ale obtloustlí Maoři v holinkách. U stadionu se jako na českém fotbale neprodávalo pivo a předražený párek, ale coca cola v plechu.

Já byla spokojena - legendy nelhaly, na hřiště byla docela pěkná podívaná. Někteří hráči měli dámskému publiku co nabídnout. Teda když si člověk odmyslel pár špekatých tlouštíků vzadu. Hra byla i po sportovní stránce napínavá, i když místní borci z Povery Bay dost zaostávali za hráči z North Otago.

Nebylo se čemu divit, když byli poslední v tabulce. Polehčující okolností bylo, že publikum je teda zrovna moc nepovzbuzovalo. "Red boys" křičela do větru jen jedna postarší fanynka. V první půlce dostali pořádně zabrat. Ve srovnání s matchi na sportovním kanálu působila celá hra dost amatérsky. K tomu přispívalo i podivné ošacení rozhodčích - všichni byli v růžovém. Navíc k mému překvapení nedělali před začátkem zápasu haku (bojový maorský tanec), později jsem se dozvěděla, že jej provádí jen hráči z All Blacks. I tak ale celý ansábl nahrávala televize a vše bylo možné sledovat online.

Drama se strhlo až v druhém poločase. Jeden z neohrabaných tlouštíků si asi o přestávce zobnul něco v šatně, jelikož najednou přesprintoval celé hřiště a dal několik bodů. Domácí publikum šílelo. Po závěrečném hvizdu se ale kostkované košile rozutekly se slovy fuck. Poverty Bay nedokázala výsledek protihráčů dotáhnout.